13 december 2022

De inschrijvingen zijn helaas afgelopen. Wil je last minute toch nog komen? Stuur een mailtje naar iris.vandevelde@ugent.be

Waarom?

Deze inspiratiedag 'Zorgnetwerkjes voor niet-begeleide minderjarigen' vormt het eindpunt van een innovatietraject binnen de Innovatiehub Ontwikkelen in Diversiteit. In dit traject gingen we op zoek naar oplossingen om niet-begeleide minderjarige vreemdelingen beter te laten leren en naar passend werk te begeleiden. Daarvoor experimenteerden we met het idee van zorgnetwerkjes rond individuele jongeren. Daarin komen begeleiders van de jongeren uit verschillende sectoren (onderwijs, welzijn, arbeid, inburgering) bijeen om de jongere samen beter te ondersteunen.

Wat?

12u30 – 13u30 lunch talk prof. Ilse Derluyn (met broodjes)

13u30 – 14u30 presentatie traject, do’s en don'ts van zorgnetwerkjes

14u30 – 14u45 pauze

14u45 – 16u15 keuze uit 3 sessies:

  1. aan de slag met zorgnetwerkjes

  2. hoe welzijn bij onderwijs betrekken?

  3. toeleiding naar de arbeidsmarkt tijdens de schoolloopbaan

16u15 – 16u30 afsluiter

 

Waar?

Buurthuis Het Hoeveke — Patijntjestraat 62, 9000 Gent
 

Wanneer?

13 december 2022, 12u30 tot 16u30

 

Voor wie?

Iedereen die werkt met niet-begeleide minderjarige vreemdelingen en goesting heeft om deze jongeren beter te laten leren en naar passend werk te begeleiden.

Contact: (+32)494 85 50 53 of iris.vandevelde@ugent.be

Kom naar onze inspiratiedag!

Traject leerloopbanen niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (2021-22)

De leerloopbanen van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV) - en ook die van meerderjarig verklaarde minderjarigen - brengen heel wat uitdagingen met zich mee. Velen van hen kampen met demotivatie, gebrek aan perspectief of stoppen vroegtijdig met school. Dit zorgt voor dilemma’s bij zorgverleners en begeleiders van deze jongeren: blijven ze hen best verplichten om naar school te gaan of moeten ze zich erbij neerleggen dat het bestaande systeem niet werkt en op zoek naar alternatieven? Omdat niet-begeleide minderjarige vreemdelingen een snel groeiende groep zijn in Gent, wordt de nood aan oplossingen prangend.

In dit innovatietraject brainstormen we over mogelijkheden om te werken aan

  1. de afstemming van vervolgscholen (scholen waar de jongeren naartoe gaan na OKAN) op de noden van de jongeren

  2. een langdurige begeleiding bij het welbevinden van de jongeren, die sterk inzet op samenwerking

  3. extra opties om school en werk te combineren. 

 

Met een subsidie van de Koning Boudewijnstichting, hebben we het tweede thema (langdurige begeleiding) verder kunnen uitdiepen. Dit gebeurt in een experiment waarbij zorgnetwerkjes rond niet-begeleide minderjarigen worden opgezet.

 

Onderstaande links leiden je naar documenten waar je de tussentijdse resultaten van het traject kan raadplegen. 

In dit subtraject verkent de Hub, samen met een groep betrokken actoren, een systeem van zorgnetwerkjes voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV). We experimenteren met deze methode om deze jongeren van optimale leerloopbanen en toeleiding naar de arbeidsmarkt te voorzien. Elk zorgnetwerk bestaat uit een samenwerking tussen begeleiders uit verschillende sectoren: school, werk, welzijn, en inburgering.

Dit initiatief wordt gerealiseerd met subsidies van de Koning Boudewijnstichting. Hieronder voegen we documenten toe die de voorgang van dit experiment duidelijk maken. 

DEEL JE IDEE EN/OF BLIJF OP DE HOOGTE

Bedankt voor de inzending!

Hartelijk dank aan alle organisaties die hun ervaringen en ideeën met ons deelden: IN-Gent, de brugfiguren van Gent en Lokeren, Pleegzorg Oost-Vlaanderen, Kompanjon, CVO Gent, Fedasil Gent, Tajovzw Jong en alle anderen.

 
4980_sd-worx.png