top of page
  • Foto van schrijverEva Dierickx

Zomerse inspiratie voor meer motivatie

Bijgewerkt op: 1 jul. 2022


Beste lezer


De blog ‘Ontwikkelen in Diversiteit’ neemt de komende twee maand een welverdiende zomerpauze. We nemen de tijd om ons op te laden, om connecties te leggen en ons te laten inspireren. We wensen jou en wie rond je staat hetzelfde en nog meer in deze periode.


In september komen wij terug met nóg meer onderzoek, concrete praktijktips en inspirerende voorbeelden. We zullen schrijven over onder meer cultureel responsief lesgeven voor motivatie, groepsdynamieken in de leraarskamer, wat we kunnen leren van enkele jeugdwerkorganisaties en het belang van rolmodellen voor tieners. We hebben ook al fijne plannen met enkele inspirerende gastbloggers. Een blog dus om naar uit te kijken.


Wil je als eerste op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogposts? Volg De Innovatiehub op Instagram of schrijf je in voor de mailing door op de knop linksboven 'Inloggen/registreren' te klikken.


We delen graag op deze allerlaatste dag voor het schoolverlof nog een artikeltje, een filmpje en podcasts die we de voorbije periode tegenkwamen en op één of andere manier richting of inspiratie gaven aan het project TienerZin, over schoolse motivatie bij jonge tieners.
Ismail Aghzanay , docent Engels en leraar van het jaar 2021 In Nederland, is ervan overtuigd dat het écht zien van je leerlingen de sleutel tot enthousiaste leerlingen is. Ook de nadruk op cijfers mag wel een stuk minder. In deze

aflevering deelt Ismail zijn aanpak, voorbeelden en tips.


In dit filmpje van de Universiteit van Vlaanderen geeft Prof. Maarten Vansteenkiste

(motivatie- en ontwikkelingspsycholoog, UGent) inzicht in hoe je je kinderen motiveert om te doen wat je vraagt, zonder hen steeds als een brulaap rond te commanderen. Onmiddellijk bruikbaar voor ouders van kinderen in de vakantie, eenvoudige transfer is te maken naar wat je als leerkracht ook kan doen.


We leerden al dat motivatie besmettelijk is, en zoals de campagne van de Vlaamse Overheid zegt is lesgeven ook écht ‘alles geven’. Maar we kunnen niet voor een ander zorgen als we niet voor onszelf zorgen.

Om je eigen motivatie en passie voor het vak hoog te houden en door te geven is dit dan ook zeer belangrijk. Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. In deze sterke blog van de onderzoeksgroep SCeNO aan de KULeuven lees je dan ook niet alleen signalen, maar ook concrete tips. Ideaal om deze zomer op in te zetten.Niet toevallig twee van onze favoriete sprekers, die je ook in het echt kan ontmoeten op ons kick-off event op 28 september in de Meubelfabriek te Gent. In deze (eerlijk; nogal uitdagende) aflevering duiken ze in de diepte van de idee van de meritocratie en de rol van ons onderwijs daarin. Eentje om even rustiger te beluisteren en je hersenen te voelen kraken.


 
Honger naar meer? Wil je meer horen, delen, verdiepen of concreet aan de slag rond dit onderwerp? Schrijf je in voor ons kick-off event op 28 september. We voorzien taart, input, ruimte om inspiratie te delen en enthousiasme!


Geniet van het verlof collega's en tot binnenkort!


De Innovatiehub Ontwikkelen in Diversiteit


Steunpunt Diversiteit & Leren - Ugent

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page